Son Servera commemora de manera especial la festivitat de Sant Ignasi en l'any del bicentenari de la pesta

Son Servera commemora de manera especial la festivitat de Sant Ignasi en l'any del bicentenari de la pesta
Enguany, a més dels actes habituals del dia de Sant Ignasi, també s'han inaugurat aquests 200 anys d'epeidèmia amb la presentació del programa d'actes que s'aniran realitzant fins el febrer de l'any que ve.

El poble de Son Servera ha tornat a complir la seva promesa i un any més ha volgut commemorar l'aixecament del cordó sanitari militar establert al poble en motiu de l'epidèmia de la pesta el dia 1 de febrer de 1820.

Enguany però, la celebració té un caire especial i és que es commemoren el 200 anys d'aquesta epidèmia que va assolar Son Servera i el Llevant de Mallorca. És per això, que des de l'Ajuntament i en col·laboració amb altres entitats socials, educatives i mediques s'han programat tot un seguit d'activitats divulgatives, culturals i socioeducatives a l'entorn d'aquesta celebració tan sentida al municipi.

La batlessa de Son Servera, Natalia Troya, juntament amb la consellera de Salut i Consum del Govern Balear, Patricia Gómez, varen ser les encarregades de fer la presentació oficial d'aquest bicentenari ahir vespre en el Teatre La Unió i que obri els actes commemoratius que s'aniran duent a terme durant tot un any.

El mateix divendres, el professor d'història contemporània de la Universitat de les Illes Balears, Pere Salas oferí la conferencia «La pesta de Llevant de 1820. La darrera epidèmia de pesta bubònica d'Europa», que va posar la part científica sobre aquesta epidèmia.

Ha estat ja el dissabte dematí quan s'han seguit els actes commemoratius habituals per la festa de Sant Ignasi. L'entrega de premis del concurs escolar de poesía i glosat que es du a terme entre el centres educatius com a activitat lúdica per aprendre de la pesta de 1820 s'ha celebrat a primera hora al Teatre La Unió.

La missa solemne a l'església de Sant Joan ha precedit l'ofrena foral a la figura del pastoret que presideix la plaça de l'església, per acabar amb l' entrega del Premi Metge Joan Lliteres, un dels actes més especials i que reconeix la tasca de persones i institucions que treballen per a crear consciència social humanitària i d'investigació científica i mèdica en benefici dels ciutadans, com a recordatori a la solidaritat que varen rebre veïns de Son Servera i dels municipis dels voltants en aquella ocasió.
Enguany, el premi ha estat per L'Associació de persones amb diabetis de les Illes Balears, ADIBA, que reivindica una major qualitat en l'atenció de les persones amb diabetis, tant en l'àmbit mèdic com social, a fi d'aconseguir la plena integració d'aquest col·lectiu.

Leticia Hevia, presidenta de l'associació ha recollit el reconeixement i ha explicat la tasca d'aquesta. "Cada vegada es detecta la malaltia en persones més joves"; ha matisat. "La importància de dur una vida sana i tenir hàbits saludables és clau en aquesta malaltia" ha conclòs Hevia. A més, també a recordat que un percentatge elevat de la població tindrà diabetis de tipus 2 al llarg de la seva vida.

Així, ara, es té previst que al maig es celebri un nou acte commemortaiu d'aquesta festivitat tan sentida al municipi.

La primera mort registrada per l'epidèmia de la pesta a Son Servera data del mes de maig de 1820 i s'estengué fins al febrer de 1821, data en què es donà per extingida. Entre aquest període, s'establí un cordó sanitari al poble per tal que ningú no hi pogués entrar ni sortir-ne. El dia en què es donà per acabada l'epidèmia fou l'1 de febrer, que aleshores era el dia de sant Ignasi d'Antioquia. En el calendari actual sant Ignasi se celebra el 17 d'octubre, però en el santoral catòlic abans del 1969 era dia 1 de febrer.


Data de publicació: 02/02/2020

 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies