La Direcció Insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca atorga la segona màxima puntuació insular al projecte lingüístic presentat per l'Ajuntament de Son Servera.

L'abast del projecte arriba fins a diferents àmbits, com ara, el comercial, el de mitjans de comunicació locals, extensió de l'ús i coneixements del català, i el juvenil i dinamització lingüística i cultural.

D'acord amb les bases de subvencions per a projectes lingüístics que presentà el Consell de Mallorca cap al maig i una vegada que el Servei Lingüístic serverí presentà el seu projecte amb una memòria detallada i exhaustiva de les actuacions en matèria de dinamització lingüística, la Direcció Insular ens ha atorgat la segona màxima puntuació quant a pobles de l'illa, cosa que demostra la implicació del consistori en matèria de normalització de la nostra llengua pròpia, a fi de garantir els drets lingüístics de tots els seus ciutadans i que ningú no pugui ésser discriminat per raó de l'idioma.

Preferentment, l'objectiu prioritari inicial del projecte és el foment de l'ús de la llengua en àmbits tan diversos però essencials en el procés de normalització - sobretot tenint en compte la realitat sociolingüística del nostre municipi, amb un alt índex de població castellanoparlant a la zona costanera per influència de l'ocupació en el sector turístic - com són: l'àmbit comercial i de serveis, àmbit de mitjans de comunicació locals, l'extensió de coneixements de català per mitjà de sistemes d'aprenentatge i d'autoaprenentatge, l'àmbit juvenil i dinamització lingüística i cultural.

Més concretament, les actuacions fan referència a:

- Subvencions per a la normalització lingüística als comerços, bars i restaurants.
- Edició d'una pàgina exclusiva del Servei Lingüístic en la revista de premsa local.
- Creació d'un punt d'autoaprenentatge a la zona costanera de Cala Millor.
- Creació del voluntariat lingüístic / parelles lingüístiques.
- Organització al municipi de l'Acampallengua 2008.
- Creació d'una pàgina web exclusiva del Servei Lingüístic i obtenció del domini .cat.
- Edició de materials de foment de l'ús: edició de calendaris.
- Foment i suport a la producció cultural illenca i dels Països Catalans.

Així com d'altres actuacions que no necessiten de despesa econòmica, però sí de la voluntat política i lingüística de la corporació, com són moltes de les actuacions previstes de l'àmbit sociocultural, i d'altres dependents d'altres àmbits, com són ara:

- Increment de l'exigència de nivells de coneixement de català per accedir a llocs de treball d'aquest Ajuntament: a hores d'ara, a partir de la categoria d'auxiliars administratius, i per extensió en categories superiors, se'ls exigeix l'acreditació del nivell C, coneixements mitjans de català, , quan anteriorment tan sols se'ls exigia el nivell de coneixements elementals (B).
- Funció consultiva del Servei Lingüístic en matèria de correcció, traducció, model i estructura de textos que genera l'Administració.
- Normalització de les noves tecnologies de comunicació: web, programari informàtic i obtenció del domini.cat per a la pàgina web institucional.
- Assessorament lingüístic gratuït a les empreses locals i mitjans de comunicació.
- Presència de la llengua pròpia en la retolació i edició de materials de les OIT.
- Classes de català en horari lectiu al personal administratiu de l'Ajuntament.
- Organització de cursos de català a l'Escola Municipal de Persones Adultes.

El pressupost del projecte presentat s'acostava als 53.000 € i d'ara en endavant la Direcció Insular de Política Lingüística ens informarà dels ajuts que ens atorguen.


 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies