Actuacions 2011 del Servei d'Assessorament Lingüístic (SAL)

Detall sobre les actuacions en els diferents àmbits

Àmbit de mitjans de comunicació

- Manteniment de les subscripcions al Diari Balears per tal que la Biblioteca Municipal de Cala Millor pugui oferir als usuaris un diari de les illes en llengua pròpia; i a la revista El Temps, un setmanari d'informació, d'opinió, de cultura i llengua, de reivindicació... en llengua catalana distribuït arreu dels Països Catalans, també per consultar a les biblioteques, al Teatre La Unió i al Centre d'Informació Jove.

- Edició d'una pàgina del SAL, exclusiva en les revistes de premsa local, per tal d'informar de campanyes, plans, cursos, terminis d'exàmens, ajuts... que ofereix el Servei i d'altres entitats.

- Enllaç de normalització lingüística en el portal web municipal. No hi ha dubte que les noves tecnologies són les eines de comunicació ja no del futur, sinó també del present més immediat, i suposen un mitjà efectiu i de modernitat per projectar la nostra llengua vers l'exterior i per fer-la arribar a tot arreu. El portal de normalització conté tot un ventall de finestres que despleguen diverses activitats i funcions que genera el servei, qüestions de llengua i d'altres eines de suport, com ara notícies entorn de la llengua; servei de correcció i traducció; traductors i correctors; programes d'autoaprenentatge; enllaços d'interès; materials lingüístics; normativa lingüística; cursos de català; matrícula per als exàmens oficials; subvencions i ajuts...

Àmbit de suport a la llengua i cultura pròpies

- Adquisició de discs del recull Vox Insularum, del cantautor Joan Manel, sobre textos musicats de poetes balears, per distribuir entre alumnes de cursos de català, alumnes de l'IES, etc. També en podeu sol·licitar exemplars al Teatre.

- 80 % de les representacions del Teatre La Unió en llengua catalana i suport a la projecció de cinema en català.

Àmbit de política lingüística

- Aprovació unànime, per part del Ple municipal, de la Proposta de suport a favor de la Llei de normalització lingüística de les Illes Balears i el Decret 92/1997 de mínims d'ús del català a l'ensenyament.

Àmbit de dinamització lingüística

- Selecció de l'Ajuntament de Son Servera per participar en la convocatòria primera d'acolliment lingüístic i cultural als municipis. Una vegada presentat el projecte pertinent, Son Servera ha estat escollit com el municipi de primera intervenció. El Consell de Mallorca posarà en marxa actuacions adreçades a la població d'incorporació recent i a la població d'acollida amb l'objectiu de proporcionar una acollida lingüística i cultural i fomentar-ne la cohesió social.

- Selecció de l'Ajuntament per rebre ajuts de la Conselleria d'Educació i Cultura en matèria de cursos de català i d'activitats de dinamització lingüística, després de la presentació del projecte pertinent.

- Campanya de cartells de rebaixes d'estiu. Distribució de cartells en català pels comerços del municipi. En podeu sol·licitar al Servei Lingüístic.

- Cine a la fresca en català durant les festes patronals de Sant Joan. Projecció de dues pel·lícules comercials en català a la plaça, amb el suport de la Fundació Sa Nostra i de la Direcció general de Política Lingüística.

Àmbit d'administració

- Manteniment lingüístic de la pàgina web i serveis de gestió en línia, i servei de correcció i traducció de documents ordinaris i grans volums.

Àmbit d'aprenentatge

- Voluntariat lingüístic: la campanya posa en contacte una persona que sap parlar català amb una altra que l'ha començat a aprendre i el vol practicar. A Son Servera tenim persones amb voluntat d'aprendre la nostra llengua pròpia, però, per contra, ens fan falta voluntaris que disposin de temps i ganes per ajudar-los en aquesta tasca d'aprenentatge. Per això, us necessitam, la vostra llengua us necessita!

- Renovació del Punt d'Autoaprenentatge de Cala Millor (PAL): és una aula dotada de material lingüístic d'autoaprenentatge de català estructurat per nivells de dificultat i en diversos suports (bibliogràfic, informàtic i a través de la xarxa Internet) que, en horari de biblioteca, permet als usuaris aprendre la llengua per si mateixos. A més, dos dies per setmana hi ha el suport d'un professor per resoldre i explicar els dubtes que en sorgeixin durant l'autoaprenentatge. Està ubicat a la Biblioteca Municipal de Cala Millor (Centre Cívic)... i ja hi pots anar!

- Punt d'Informació dels certificats oficials de coneixements de català: el SAL de Son Servera és Punt d'Informació acreditat dels exàmens del Govern balear que acrediten oficialment coneixements de català, cosa que permet als usuaris no haver de desplaçar-se a Manacor o a Palma per informar-se'n o per matricular-s'hi durant el període d'inscripció. Quant al nou Marc europeu comú de referència, en podeu consultar la informació en el portal lingüístic de la pàgina web institucional de l'Ajuntament.

- Cursos de català de l'Escola d'Adults: juntament amb els Serveis Educatius, organitzam cursos de català de diversos nivells adaptats al nou Marc d'aprenentatge de llengües. En podeu consultar nivells i terminis d'inscripció en el programa anual d'oferta educativa i d'oci dels Serveis Educatius (Escoles Velles).


Data de publicació: 07/07/2011

 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies