Camins segurs

Camins segurs


Actualment és molt habitual acompanyar els nostres nins i les nostres nines amb cotxe a l'escola, quan no fa tant ho fèiem a peu i fins i tot sense que els infants anassin acompanyats. Les causes poden ser diverses: el desplaçament de les zones de residència als afores del poble, la proliferació de cotxes, el ritme frenètic que ens obliga a moure'ns més ràpidament, la por de les famílies que els nins i les nines vagin a peu...

A més, la peculiaritat de la ubicació i de l'accés al CEIP Jaume Fornaris fa que l'elecció d'arribar-hi amb cotxe sigui particularment conflictiva: primer, pels qui volen pujar-hi a peu i, segon, pels embossaments que provoquen. Així les coses, no és segur que els nins i les nines vagin a peu i tots sols a l'escola o que fins i tot els infants més petits hi puguin anar acompanyats.

Què és un camí segur?

Un 'camí segur' vol dir una ruta preestablerta que és considerada l'opció més segura per anar a peu, ja sigui perquè hi ha menys trànsit de vehicles, perquè està senyalitzada o perquè hi ha presència de policia. Això vol dir posar tot un seguit de mecanismes per dur-la a terme i que aquesta sigui una de les principals opcions de desplaçament per a l'alumnat. Aquests itineraris estan marcats per un dibuix que tothom pot reconèixer fàcilment.

L'objectiu és la convivència entre el trànsit rodat i els infants que decideixen anar a peu a l'escola, per tal de garantir que aquest dret es pugui exercir amb seguretat.

Avantatges d'anar a peu a l'escola per l'alumnat

  • És molt més divertit anar a l'escola a peu amb els amics que dins un cotxe.
  • És molt més saludable i relaxant anar caminant que viatjar assegut dins un embós. També ajuda a prevenir l'obesitat infantil i està demostrat que els infants arriben més desperts. A més, sense les emissions de CO2 que expulsen els cotxes ajudaríem a prevenir les malalties respiratòries que provoquen.
  • S'aprèn molt més perquè es relacionen amb l'entorn i la vida pública que tancats dins una bombolla. En definitiva, potencia l'autonomia.

Avantatges d'anar a peu a l'escola per a les famílies

  • És més senzill partir de casa quan ens espera un grup d'amics que quan el que ens espera és la porta del cotxe.
  • És més econòmic gastar sola de sabata que gastar benzina.
  • Facilita la conciliació de la vida familiar i laboral, ja que els infants no són tan dependents.

Avantatges d'anar a peu a l'escola per al centre escolar

  • Potencia l'autonomia i, en conseqüència, incrementa la maduresa i la capacitat de ser responsables dels infants (puntualitat, conviure amb les normes vials...).
  • L'entorn de l'escola és més agradable i segur, i no només perquè és més atractiu paisatgísticament un carrer ple d'infants que un altre ple de cotxes, sinó perquè els infants, caminant en grup, són més visibles i redueixen la velocitat dels cotxes i, per tant, redueixen també els riscos.

Avantatges d'anar a peu a l'escola per al poble

  • Més famílies caminant són menys cotxes al poble; és a dir, menys congestions i menys contaminació, tant la que respiram com la que sentim. Hi guanyam tothom.
  • Menys contaminació i menys persones obeses són manco malalties; per tant, més estalvi per a la despesa sanitària pública.
  • Més infants caminant són més persones adultes caminant en el futur. Revertim el sedentarisme actual i cream hàbits saludables. Ajudam a disminuir els accidents de trànsit.
  • La ciutat és més agradable, alegre i segura, especialment per a les persones vulnerables (infants, persones amb mobilitat reduïda, gent gran...).

Avantatges d'anar a peu a l'escola per a la societat

  • La infància és la base del futur de qualsevol societat. Una infància que creix sana i responsable prevé contra moltes incapacitats futures que, fruit de la pèrdua d'autonomia i d'habilitats socials, poden generar persones adultes que no sàpiguen prendre decisions, assumir responsabilitats o relacionar-se amb la resta.
  • Ajuda a lluitar contra les emissions de CO2 que expulsen els vehicles a motor causants del canvi climàtic. Així mateix, reduiríem el nostre consum d'energia fòssil.

 

 

Descàrrega d'arxius

Descargar archivo

Projecte camins segurs
Tipus d'arxiu:PDF

 

Més informació:

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies