Procediment d'erradicació de la processionària del pi

Procediments i tractaments per dur a terme l'eradicació de la processionària del pi

Quin és el procediment o tractament per dur a terme l'eliminació de la processionària del pi?

Mesos de maig, juny i juliol

Col·locació de capses trampa amb feromona: us recomanam col·locar aquestes capses trampa a les branques, 1 per hectàrea, independentment de l'afectació de la superfície o del nombre de pins. Cada any la Conselleria de Medi Ambient convoca una campanya d'eradicació per mitjà de la qual se subvencionen les bosses trampa amb la feromona. En arribar el període senyalat, podeu telefonar al 900 151 617 (Punt d'Informació Ambiental) per conèixer-ne preus, llocs d'entrega, horaris, terminis de la campanya i procediment específic.

Bossa trampa processionària

Mesos de setembre, octubre i novembre

Fumigació: us recomanam la fumigació del pinar mitjançant tractament fitosanitari biològic. La fumigació l'ha de realitzar una persona que disposi de carnet de manipulador d'aquest tipus de producte. La Conselleria concentra la feina en sòl rústic de caràcter públic i, per tant, les finques i propietats privades depenen del propietari. La Conselleria d'Agricultura us trametrà una llista d'empreses de tractament inscrites en el registre oficial d'establiments i serveis plaguicides. Per a més assessorament, contactau amb el Punt d'Informació Ambiental (PIA): 900 151 617.

Processionària

Mesos de novembre a febrer

Destrucció de bosses mitjançant la retirada manual o amb cartutxos: quan l'eruga forma les bosses a les branques del pi per protegir-se del fred, la manera d'eradicar-les consisteix a destruir aquestes bosses, ja sigui manualment (pujant a l'arbre o amb un pal) o realitzant-hi trets perquè caiguin a terra i després es cremin. En cas que el pi sigui molt alt i s'hi hagin de realitzar trets, la Conselleria de Medi Ambient posa en marxa una campanya de venda subvencionada de cartutxos, que cada any pot variar de preu i de lloc de recollida. Us recomanam que telefoneu al Punt d'Informació Ambiental: 900 151 617

Bossa processionària

Què he de tenir en compte si tinc que disparar a les bosses de la processionària?

En sòl urbà: telefonau la Policia Local i informau-los del dia i hora dels trets. En iniciar els trets us demanaran el permís d'armes. No obstant això, també convé avisar amb antelació l'Ajuntament i la Guàrdia Civil. En el supòsit que no tengueu permís d'armes, heu de realitzar els tràmits pertinents per aconseguir-lo o bé contactar amb algú que en tengui. Si no coneixeu ningú, podeu contactar amb la Societat de Caçadors de Son Servera: 971 567 978.

En sòl rústic: demanau permís a l'agent de Medi Ambient de la zona: 647 348 183 (Sr. Joan Nicolau). Quedau-hi d'acord i presenta-li el permís d'armes. Li heu de presentar també còpia de localització de la finca, encara que no correspongui amb el titular del permís d'armes. En el supòsit que no tengueu permís d'armes, heu de realitzar els tràmits pertinents per aconseguir-lo o bé contactar amb algú que en tengui. Si no coneixeu ningú, podeu contactar amb la Societat de Caçadors de Son Servera: 971 567 978.
Convé que també aviseu amb antelació l'Ajuntament i la Guàrdia Civil

On puc demanar subvencions o comprar cartutxos?

Podeu sol·licitar ajuts a l'IBANAT (Institut Balear de la Natura) presentant el DNI.

Adreces:

IBANAT Palma: C/ Gremi Sabaters, 7, 1r (pol. de Son Castelló).
IBANAT Inca: C/ Menestral s/n (pol. de Matzarí).

Us recomanam que aneu a Inca, ja que és més a prop i, a més, una vegada obtingut el certificat de subvenció ja podeu anar directament a una armeria que hi ha davant l'Ajuntament. Per a qualsevol dubte podeu contactar amb el PIA (Punt d'Informació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient): 900 151 617.

On puc adquirir les capses trampa de papallones de processionària?

Punts de distribució principal:

IBANAT INCA: C/ Menestral s/n, pol. de Son Matzarí. Inca. Mallorca.
IBANAT PALMA: C/ Gremi Sabaters, 7, 1r, pol. de Son Castelló, Palma.
IBANAT MENORCA: Recinte Firal. Es Mercadal. Menorca.

La venda es realitza els dilluns i divendres, de 9.00 a 13.00 h.

Punts de distribució amb cita prèvia per facilitar el nombre d'unitats i la data de recollida:

Parc Natural de Mondragó: local i oficines (Can Crestall)
C/ Llaneres, 8. 07650 Santanyí. Tel.: 971 642 067
Horari: de dilluns a divendres de 9.00 h a 13.00 h

Parc Natural de s'Albufera
Badia d'Alcúdia. Tel.: 971 892 250
Horari: de dilluns a divendres de 9.00 h a 13.00 h

Parc Natural de Llevant
C/ de l'Estel, 2. Artà. Tel.: 971 836 828
Horari: de dilluns a divendres de 9.00 h a 13.00 h

Centre d'Informació de Ca s'Amitger
Pl. dels Pelegrins, s/n. 07315 Lluc. Tel.: 971 517 070
Horari: de dilluns a divendres de 10.00 h a 13.00 h

En determinades ocasions, els ajuntaments coordinen la compra de capses trampa per als seus municipis. Aquest és el cas de Son Servera, on l'Ajuntament compra les capses trampa i les distribueix al Parc Verd.


 

 
 

Més informació:

Documents

Galeria de fotografies