imagen

Escultura ''s Pastoret' -en record a l'epidèmia de la pesta de Son Servera

Escultura


Conta la tradició, que cap al maig de 1820 un vaixell procedent de Tànger féu parada a la nostra costa per mig enterrar a l'arena, tapat amb un capot, un dels seus tripulants que havia mort estranyament.

La maledicció va esdevenir quan poc després un pagès, que justament traginava pels voltants, va reparar el capot i se'l va posar per cobrir-se de la serena en pujar cap a Son Servera. El sendemà ja era mort, i en poc temps ja en foren una cinquantena.

D'altres fonts, però assenyalen altres causes de l'origen de l'epidèmia. Si bé mantenen l'arribada del vaixell a la badia, expliquen que al poble de Son Servera una veïnada va morir en circumstàncies poc clares clínicament i que seguidament, moriren el seu home i un veïnat d'aquests. Es creu que ambdós homes havien estat manobres de descàrrega d'aquell vaixell que havia arribat a costa per portar blat, ja que n'hi havia mancança a causa d'una greu sequera a la comarca. Des d'aquí s'estengué la malaltia.

Sigui com sigui, l'accelerada proliferació de l'epidèmia ja no tengué aturall, per bé que, tant el metge de la vila com el metge d'Artà, reconegueren la malaltia i decidiren aïllar els malalts.

A principis de juny, la Junta Superior de Sanitat manà definitivament establir el cordó sanitari militar a Son Servera, prohibint terminantment de traspassar-lo.

El poble entrà d'aleshores en un ambient desolador, perquè ningú no gosava de sortir pels carrers. Fou devastadora, hi havia 1808 habitants a la vila i en moriren 1040; quedaren 768 persones, a les quals hem d'agrair, per mitjà d'aquest sincer record, l'esforç que feren per reconstruir socialment el nostre poble.

A prop de tres mesos durà l'angúnia i la desgràcia dels serverins, fins que a poc a poc, cap a finals del mes d'agost, semblà que tot ja estava controlat i de fet ja no hi hagué més morts, encara que es va mantenir el cordó un temps llarg per precaució.

El 5 de juny de 1820, el batle d'aleshores, els regidors i el vicari, decidiren que marcarien com a dia festiu de precepte el dia sant en què s'aixequés el cordó sanitari, el dia 1 de febrer.

Es pastoret, s'obra escultòrica de n'Eduard Servera i que ara ens representa i ens vetla des de sa Plaça Abeurador, ens fa sentir emocions contraposades: d'una banda s'alegria de veure ara un poble refet, de futur, amb els seus veïnats orgullosos de ser qui són i d'on són; i de l'altra, l'emoció de recordar els nostres avantpassats que amb tanta mala fortuna, varen patir sa devastadora malaltia.


 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies