Vicepresidència impulsa un projecte pilot a la platja de Cala Millor que avaluarà i proposarà mesures d'adaptació davant el canvi climàtic

Vicepresidencia impulsa un proyecto piloto en la playa de Cala Millor que evaluará y propondrá medidas de adaptación ante el cambio climático
El vicepresident Juan Pedro Yllanes ha explicat que el pla pilot estudiarà les conseqüències orogràfiques i socioeconòmiques que pot tenir el canvi climàtic a la Badia de Cala Millor i el seu entorn, i proposarà mesures d'adaptació que puguin ser aplicables a altres platges urbanes de la Mediterrània

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, s'han reunit avui amb representants dels ajuntaments de Sant Llorenç i Son Servera, del Consorci de turisme de Cala Millor. 

Durant la trobada, Yllanes els ha informat de la intenció del Govern de posar en marxa un projecte pilot d'adaptació al canvi climàtic d'una platja urbana com és Cala Millor, representativa d'altres zones turístiques de l'àmbit mediterrani, i que en un futur pugui ser aplicable a altres platges de característiques similars. 

«Ja duem temps mantenint reunions tècniques entre el Govern i el Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç», ha assenyalat el vicepresident Yllanes, «perquè una vegada tenim un diagnòstic general, com és l'estudi de riscos realitzat per Costes pel Canvi, és el moment de fer passes endavant i d'analitzar zones concretes, com és Cala Millor, una destinació turística consolidada, que pot servir d'exemple per a altres destinacions turístiques del Mediterrani». 

«L'emergència sanitària és temporal i passarà. No és el cas d'altre emergència que està present: els efectes del canvi climàtic. Actualment ens trobem en un escenari d'emergència climàtica i vull recordar-ho perquè a vegades se'ns oblida. Com a societat arribem tard, hem de començar a actuar ja de manera urgent», ha dit el vicepresident. 

Cala Millor és una platja monitoritzada des de l'any 2004 pel SOCIB (Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears), sobre la qual ja s'han realitzat estudis sobre les dinàmiques de la platja i sobre els impactes socioeconòmics del canvi climàtic. 

Ara, amb el pla pilot, el que es pretén és conèixer millor les dinàmiques del litoral urbà, concretament del litoral de la Badia de Cala Millor, analitzar les relacions socioeconòmiques que hi ha entre la zona urbana i la platja per entendre i quantificar quines poden ser les conseqüències futures de la pujada del nivell de la mar com a conseqüència del canvi climàtic en aquesta relació, i estudiar la possible adaptació dels sectors econòmics a la nova realitat que comportarà el canvi climàtic. 

Un projecte que ha de permetre proposar un model de ciutat, d'urbanisme i d'economia futura front al canvi global. Per això, un cop es tengui l'anàlisi específic de la badia, s'haurà d'analitzar com s'haurà de seguir desenvolupant la normativa territorial i sectorial (PIAT, PECMA...) que afecta la zona de Cala Millor i la resta del territori de la costa balear, i estudiar quins canvis es podrien incorporar per millorar la resiliència de la costa.L'objectiu últim del pla pilot passa per dissenyar i consensuar un projecte bàsic per a l'adaptació al canvi climàtic de la Badia de Cala Millor, desenvolupant un procés de participació pública que permeti a la ciutadania i als diferents actors implicats coparticipar del disseny del projecte. Una proposta de model de ciutat, d'urbanisme i d'economia futura front al canvi global, que ha de ser sostenible a nivell ambiental, social i econòmic, i que necessitarà també d'una important coordinació i col·laboració entre les diferents administracions i sectors implicats. 

«El canvi climàtic és una realitat, i tot i que puguem mitigar-ne alguns efectes ens haurem d'adaptar a molts d'altres», ha assenyalat el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; «per això és tan important començar a plantejar de forma immediata, amb coneixement científic, quins seran els efectes a mig i llarg termini. L'adaptació serà una oportunitat de desenvolupament econòmic i s'ha de fer sobre la base del consens entre administracions, agents socials i societat civil». 

La coordinació del projecte va a càrrec de la vicepresidència del Govern, a través de la direcció general d'Energia i Canvi Climàtic, en col·laboració amb la Direcció General de la Costa i el Mar, i Demarcació de Costes de les Illes Balears. El pla pilot compta amb l'assessorament científic del SOCIB i l'IMEDEA, l'assessorament tècnic de l'IH Cantabria -Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria-, i la col·laboració de l'Ajuntament de Son Servera, l'Ajuntament de Sant Llorenç i l'Associació Hotelera Badia de Cala Millor a través del Consorci de turisme de Cala Millor.El pla pilot dona continuïtat al Pla d'Impuls del Medi Ambient: PIMA ADAPTA COSTAS de les Illes Balears, que treballa en la recerca de solucions d'adaptació de les zones costaneres al canvi climàtic. 

Un Pla en el qual s'emmarca l'Informe de riscos de la costa davant el Canvi Climàtic, presentat recentment pel Govern balear, que avalua la vulnerabilitat i exposició d'actius naturals i socioeconòmics de les Illes Balears i que apunta efectes, localitzats sobre el mapa, que tindran lloc a mitjà i llarg termini, com la pèrdua de platges i l'afectació a edificis i infraestructures. 

La trobada ha comptat amb la presència del batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs; la batlessa Son Servera, Natalia Troya Isern; la presidenta de l'Associació Hotelera de Cala Millor i Sa Coma, Inés Batle; el president de l'Associació d'empresaris de Cala Millor i Sa Coma, Tomeu Pascual; el Conseller-Gerent del Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç i Gerent de l'Associació Hotelera de Cala Millor i Sa Coma; Jose Marcial Rodríguez Diaz; la presidenta del Consorci de Turisme i Regidora de Turisme de Son Servera, Margalida Vives i el delegat de la zona costanera i turisme de Sant Llorenç des Cardassar, Nicolau Bordal.


Data de publicació: 11/06/2021

 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies