Son Servera celebra la seva festa promesa

Son Servera celebra la seva festa promesa
El Premi Metge Joan Lliteras 2023 ha estat per l'Associació Espanyola Contra el Cáncer.

El poble de Son Servera ha tornat a complir la seva promesa i un any més ha volgut commemorar l'aixecament del cordó sanitari militar establert al poble amb motiu de l'epidèmia de la pesta el dia 1 de febrer de 1820.

La celebració ha tornat al seu caire més tradicional i aquest dimecres, 1 de febrer, la missa solemne a l'església de Sant Joan ha precedit l'ofrena floral a la figura del pastoret que presideix la plaça de l'església per part de les autoritats municipals en record a totes les persones que moriren aquell any per la pesta i en senyal de la promesa que es va fer fa més de dos-cents anys.

Abans, però, els escolars han estat els protagonistes. I és que s'ha fet l'entrega de premis del concurs escolar de poesia i glosat que es du a terme entre els centres educatius com a activitat per ensenyar les tradicions i història del poble a l'alumnat. Els premiats han pogut llegir les seves obres i la batelssa, juntament amb la regidora d'Educació els han fet entrega dels seus premis.

Per acabar, ha tingut lloc l'entrega del Premi Metge Joan Lliteras, un dels actes més especials i que reconeix la tasca de persones i institucions que treballen per a crear consciència social humanitària i d'investigació científica i mèdica en benefici dels ciutadans, com a recordatori a la solidaritat que varen rebre veïns de Son Servera i dels municipis dels voltants en aquella ocasió.

Enguany, el premi ha estat per l'Associació Espanyola Contra el Càncer i la seva delegació de Son Servera. Des d'allà, presidenta de l'associació de Son Servera Xisca Mas, ha estat l'encarregada de recollir el guardó i ha volgut aprofitar l'oportunitat per explicar la tasca de l'associació i el seu treball en quatre vessants: la prevenció, l'assistència psicològica, l'ajuda en prestacions i la investigació.

Per la seva part, des de l'Ajuntament, tant la batlessa, Natalia Troya, com la regidora de Sanitat, Remedios Cañadas han volgut destacar la resiliència i feina de l'associació i els han recordat la importància de la seva tasca de cara als malalts i familiars de persones amb càncer.

La primera mort registrada per l'epidèmia de la pesta a Son Servera data del mes de maig de 1820 i s'estengué fins al febrer de 1821, data en què es donà per extingida. Entre aquest període, s'establí un cordó sanitari al poble per tal que ningú no hi pogués entrar ni sortir-ne. El dia en què es donà per acabada l'epidèmia fou l'1 de febrer, que aleshores era el dia de Sant Ignasi d'Antioquia. En el calendari actual sant Ignasi se celebra el 17 d'octubre, però en el santoral catòlic abans del 1969 era dia 1 de febrer.


Data de publicació: 02/02/2023

 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies