Matances i COVID-19

Matances y COVID-19

Estam a punt de començar la temporada de matances. Una tradició arrelada a les nostres illes però que la pandèmia ha fet que moltes famílies dubtin de com poden fer-les aquest any.

En aquest sentit, la Conselleria de Salut i Consum ha redactat una nota interpretativa de les mesures sanitàries per fer front a la situació d'emergència sanitària provocada per la Covid-19, en relació a les matances domiciliàries.

En vista que és difícil que només 6 persones puguin dur a terme aquesta funció, i menys, si no són professionals, per tal de garantir l'auto abastiment de productes càrnics, que és un dels objectius de les matances, s'han establert unes condicions determinades.

Així, si voleu fer matances heu de sabre què:

  • S'ha d'organitzar la feina de manera que es formin grups bombolla, d'un màxim de sis persones cada un.
  • S'ha d'organitzar la feina de manera que les distintes operacions es facin el més allunyat possible una de l'altra, amb l'objectiu de mantenir les distàncies de seguretat entre persones.
  • En cas d'operacions en què això no sigui possible, com és el cas de l'acte de sacrifici, una vegada conclòs, les persones s'han de fer enfora una de l'altra tan aviat com puguin, i mantenir-ne des d'aquest moment la distància de seguretat.
  • S'ha de procurar que aquelles operacions que impliquen proximitat entre persones, i que siguin evitables, s'evitin.
  • S'ha de procurar que aquelles operacions que impliquen proximitat entre persones, quan sigui possible, les executin persones convivents.
  • Totes les activitats s'han d'executar a espais molt ben orejats.
  • En tot moment els participants han de portar mascareta que han d'anar substituint si aquesta s'embruta o banya.
  • En resten prohibides manifestacions de festa i altres activitats que no estiguin directament relacionades amb les operacions de la matança (sacrifici, desfer la carn, triar, tallar, picar, trempar, pastar, omplir, fermar i bullir quan pertoca, penjar).
  • En resta prohibida l'assistència a les matances de persones que no participen activament en les feines descrites.
  • Per berenar i dinar s'han de fer grups que no superin les 6 persones. En resta prohibida l'assistència de persones que no hagin participat en les feines descrites
  • S'ha de tenir a l'abast de les persones que participen en les matances dispositius per possible la neteja de mans amb facilitat.
  • Per fer la matança del porc de les característiques que tradicionalment se sacrifiquen, s'han de menester i en cap cas es podrà superar l'ordre de 10 persones.

A més, cal recordar que és d'aplicació la normativa vigent, i específicament el Decret 34/2009, de 19 de juny, pel qual s'estableixen normes per al control sanitari d'animals de l'espècie porcina que es destinen al consum privat, és a dir, s'ha de passar la prova triquinosi com cada any.


Data de publicació: 05/11/2020

 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies