Cala Millor; platja pionera en aplicar el projecte LIFE per a l'adaptació al canvi climàtic

Cala Millor; platja pionera en aplicar el projecte LIFE per a l'adaptació al canvi climàtic
Cala Millor ha aconseguit entrar en el programa europeu LIFE per a projectes de medi ambient, natura i acció pel clima. Una cima que ara permetrà intervenir-hi per tal d'assegurar la seva continuïtat en enfront del canvi climàtic.

Un projecte, resultat de molts d'anys de feina del Consorci del Turisme de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar basat en la governança, és a dir, amb la implicació de molts agents, i amb la ciència. I és que els científics fa deu anys que monitoritzen aquest arenal per tal de trobar la millor solució a aquest.

En què consisteix el projecte?

S'elaboraran mapes de perills, vulnerabilitats i riscos per a les dimensions físiques, ambientals i socioeconòmiques relacionades amb els escenaris per a les escales a mitjà i llarg termini de 2030 i 2050.

A continuació, seguint una metodologia multidisciplinària integrada ad hoc, es combinaran i avaluaran impactes i riscos associats per a l'elaboració de mapes multirisc que serviran per decidir sobre estratègies d'adaptació integrades a escala local. Aquesta metodologia inclourà mesures urbanes, legislatives, socioeconòmiques, físiques i ambientals compatibles entre si.

Finalment, es redactarà un pla conceptual i d'avantprojecte d'urbanització del litoral de Cala Millor per a una superfície total de 85.795,4 m².

No aplicar mesures podria suposar perdre el 66% de la platja en 82 anys.

Aquest procés de definició d'estratègies d'adaptació i projectes específics de desenvolupament serà el resultat d'un procés progressiu participatiu i multigovern que es durà a terme durant tot el projecte que tindrà una durada de 5 anys i s'iniciarà el gener de 2023.

El projecte LIFE AdaptCalaMillor és un projecte pioner, un projecte d'investigació que vol millorar la imatge i el reconeixement de marca de Cala Millor i que suposa una oportunitat per a la nostra destinació i on hi estan implicats el Govern, el Consorci de Turisme de Cala Millor, l'associació hotelera i diverses entitats científiques com l'IMEDEA o la UIB, entre altres.

Des de l'Ajuntament, el regidor de turisme, Pep Servera, directament implicat en el projecte, i el de Medi Ambient, Miquel Espases, foren els representants polítics que assistiren a la presentació oficial d'aquest ambiciós projecte que es va celebrar aquest dilluns a Cala Millor.


Data de publicació: 14/09/2022